Radom: 23 tony żywności dla potrzebujących
03 grudnia 2014 | 12:58 | rm Ⓒ Ⓟ
Ponad 23 tony darów zebrali wolontariusze Świątecznej Zbiórki Żywności w regionie radomskim. To wynik zbliżony do ubiegłorocznej akcji. Jej organizatorem był Radomski Bank Żywności założony przez biskupa Jana Chrapka.
Zebrane podczas zbiórki produkty trafią do podopiecznych lokalnych organizacji charytatywnych, wspieranych przez Radomski Bank Żywności. – Mamy dużo słodyczy, kaw i herbat. Będzie to z pewnością przyjemny prezent dla potrzebujących w okresie zbliżających się świąt – mówi Anna Głogowska z Radomskiego Banku Żywności. Dodaje, że dla co piątej polskiej rodziny produkty takie jak olej, ryż, konserwy, słodycze to towary z wysokiej półki, czyli trudno dostępne. Na terenie działania Radomskiego Banku Żywności znajduje się ok. 30 tys. osób potrzebujących właśnie tych produktów.
Świąteczna Zbiórka Żywności miała jeden podstawowy cel. – Chcieliśmy uratować świat ludzi ubogich, chorych, samotnych. Ludzi, którzy czują się w naszym społeczeństwie odtrąceni – powiedziała Anna Głogowska.
Radomski Bank Żywności jest jedynym w Polsce związkiem stowarzyszeń, w skład którego wchodzi m.in. diecezjalna Caritas. Bank powstał z inicjatywy biskupa Jana Chrapka. Zbiórki organizuje od 2000 r.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.


