Caritas kielecka realizuje projekt Żółty Talerz
17 stycznia 2019 | 18:07 | dziar | Kielce Ⓒ Ⓟ
Caritas kielecka jest partnerem w realizacji projektu Żółty Talerz, zainicjowanego przez Kulczyk Foundation w 2016 r. Program buduje standard wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce, dzięki czemu w placówkach Caritas diecezji kieleckiej wydano już tysiące zdrowych posiłków.
W diecezji jest on realizowany od 2016 r. W projekcie, kontynuowanym także w 2019 r. uczestniczy 8 świetlic środowiskowych prowadzonych przez Caritas Kielecką. Dzięki temu 120 dzieci każdego dnia otrzymuje zdrowy, pożywny posiłek.
Żółty talerz to program realizowany we współpracy z czterema polskimi organizacjami pomocowymi: Towarzystwem Przyjaciół Dzieci, Caritas, Polskim Czerwonym Krzyżem i Stowarzyszeniem SOS Wioskami Dziecięcymi w Polsce.
Partnerem merytorycznym programu jest Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Eksperci uczelni przygotowali Listę̨ Produktów Żółtego Talerza dla osób przygotowujących posiłki dzieciom. Uwzględnia ona tylko pełnowartościowe i dostosowane do potrzeb dzieci składniki. Dodatkowo w ramach programu propagowana jest wiedza na temat na temat zdrowego odżywiania.
Organizatorzy zadbali o to, aby dzieci uczestniczące w programie jadły nie tylko zdrowo, ale również smacznie. W tym celu koordynatorzy Żółtego Talerza z wszystkich placówek objętych programem biorą udział w specjalnych warsztatach w warszawskiej Pracowni Efektu Domina, podczas których uczą się, jak atrakcyjnie przygotowywać pożywne potrawy dla dzieci.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.