Drukuj Powrót do artykułu

Bp Solarczyk wyraził rolnikom wdzięczność za ich pracę i poświęcenie

29 sierpnia 2021 | 22:36 | rm | Radom Ⓒ Ⓟ

– Wyrażamy szacunek dla waszej pracy i poświęcenia – powiedział biskup radomski Marek Solarczyk, który celebrował mszę świętą w trakcie dożynek województwa mazowieckiego, które odbyły się w niedzielę w Muzeum Wsi Radomskiej. Muzyczną oprawę mszy świętej zapewni Zespół Ludowy „Skaryszewiacy”. Na Mazowszu tereny rolne zajmują ok. 65 proc. powierzchni województwa. Głównymi specjalizacjami są: sadownictwo, warzywnictwo, mleczarstwo czy produkcja mięsa. W województwie rolnicy przodują również w produkcji zbóż.

Wyrażamy wdzięczność Bogu oraz uznanie dla tych, dla was, dzięki komu ten chleb był możliwy do wypieczenia – powiedział w homilii bp Solarczyk.

Po liturgii głos zabrała Ilona Jaroszek, dyrektor Muzeum Wsi Radomskiej. – To nie był łatwy rok, były upały i gradobicia, ale wy mimo wszystko z wielkim zaangażowaniem pracowaliście na swojej roli – powiedziała Ilona Jaroszek.

Wicemarszałek Samorządu Województwa Mazowieckiego Rafał Rajkowski podziękował wszystkim rolnikom za codzienny trud na roli. – Od lat wpieramy rolnictwo poprzez realizacje wielu programów, które służą rozwojowi infrastruktury środowiskach wiejskich. To również wspierane działalności kulturalnej – mówił samorządowiec.

Starostami dożynek byli Marzena i Grzegorz Kołacz, którzy dzisiaj obchodzili swoją pierwszą rocznicę ślubu. Oboje wywodzą się z rodzin o wielopokoleniowych tradycjach sadowniczych, oboje skończyli SGGW na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu ze specjalnością sadowniczą, oboje prowadzą gospodarstwo sadownicze w gminie Błędów, w powiecie grójeckim.

Wieniec Województwa Mazowieckiego był ukoronowaniem ciężkiej pracy tutejszych żniwiarzy. Zgodnie z tradycją ma kształt korony węgierskiej. Zbudowany jest z sześciu ramion uwitych ze zżętych, niemłóconych zbóż: żyta, pszenicy, jęczmienia i owsa.

W województwie mazowieckim dominuje rolnictwo. Użytki rolne zajmują ok. 65 proc. powierzchni województwa, zaś lasy ok. 22 proc. Głównymi specjalizacjami są: sadownictwo, warzywnictwo, mleczarstwo czy produkcja mięsa. Przodujemy również

w produkcji zbóż. Mazowieccy rolnicy coraz częściej stawiają też na żywność ekologiczną. Na Mazowszu jest już ponad 1000 gospodarstw ekologicznych.

Drogi Czytelniku,
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Wersja do druku
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Możesz określić warunki przechowywania cookies na Twoim urządzeniu za pomocą ustawień przeglądarki internetowej.
Administratorem danych osobowych użytkowników Serwisu jest Katolicka Agencja Informacyjna sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (KAI). Dane osobowe przetwarzamy m.in. w celu wykonania umowy pomiędzy KAI a użytkownikiem Serwisu, wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze, a także w celach kontaktowych i marketingowych. Masz prawo dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu, a także prawo do przenoszenia danych. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.