Cystersi będą produkować wodę mineralną
11 lipca 2002 | 12:54 | kdr //ad Ⓒ Ⓟ
Produkcję własnej wody mineralnej uruchomili ojcowie cystersi z opactwa w Szczyrzycu k. Limanowej na Sądecczyźnie. Napój będzie można kupić już podczas pielgrzymki papieskiej.
Woda będzie nosiłą nazwę „Źródła Ojców Cystersów ze Szczyrzyca”.
Szczyrzyccy cystersi prowadzą własne gospodarstwo klasztorne oraz największy w Polsce ośrodek hodowli bydła rasy polskiej czerwonej. Zakonnicy podkreślają, że woda mineralna jest pierwszym klasztornym produktem, ale nie ostatnim. W przyszłości ojcowie chcą przetwarzać mleko od krów z własnego gospodarstwa, produkować twarogi i sery. Dochody przeznaczą na rozwój opactwa i Szczyrzyca.
Zakon cystersów powstał w XI w. w ramach ruchu odnowy życia monastycznego. Wywarł olbrzymi wpływ na kulturę średniowiecznej Europy, szczególnie w dziedzinie architektury i sztuki sakralnej. Do Polski cystersi przybyli w XII w., kładąc podwaliny pod polskie chrześcijaństwo i kulturę. W Polsce są cztery opactwa cystersów: w Krakowie-Mogile, Jędrzejowie, Wąchocku i Szczyrzycu.
Opactwo w Szczyrzycu powstało w 1234 r. Czczony jest tam obraz Matki Bożej Szczyrzyckiej, koronowany w 1938 roku przez abp. Adama Stefana Sapiehę. W 1983 r. korony dla obrazu poświęcił na Jasnej Górze Jan Paweł II. Rok później obraz został koronowany papieskimi koronami.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.