Drukuj Powrót do artykułu

Ekologiczni rolnicy pielgrzymowali na Jasna Górę

26 listopada 2016 | 18:45 | mir Ⓒ Ⓟ

Ponad pół tysiąca przedstawicieli biodynamicznych gospodarstw rolno-ogrodniczych i przedsiębiorstw przetwórczych z całego kraju zgromadziło się po raz 13. na Jasnej Górze. Na co dzień rolnicy ekologiczni sprzeciwiają się wszelkim modyfikacjom i ingerencjom w naturę. Promują zdrową, pełnowartościową żywność.

Jak podkreślił Mieczysław Babalski właściciel gospodarstwa ekologicznego w Pokrzydowie i działacz stowarzyszenia „Ekoland” ten sektor rolnictwa przywraca także zapomniane prymitywne odmiany zbóż jak np. płaskurka czy samopsza. Są one bardzo korzystne dla ludzi np. chorych na celiakię czy choroby przewodu pokarmowego. – Myślę, ze warto wrócić do tych starych gatunków, ponieważ one lepiej pasują do człowieka i nie potrzebują nawożenia chemicznego – zapewnia Babalski.

Tadeusz Szynkiewicz z Ciechocina w woj. kujawsko – pomorskim zajmuje się przetwórstwem owoców i warzyw ekologicznych od 23 lat. Wyraził radość że świadomość konsumentów w naszym kraju jest coraz większa. Klienci coraz częściej wybierają nasze produkty, bo wiedzą ze nie musza się ich bać; tu nie ma nawozów, nie ma pestycydów, nie ma GMO” – mówi rolnik i dodaje, że w swojej pracy widzi także pewien rodzaj misji, chodzi by nie tylko mieć, ale przede wszystkim „być”.

Po Mszy św. na jasnogórskich „halach” miało miejsce spotkanie, w czasie którego pobłogosławione zostały przywiezione przez rolników chleby i chlebki z płaskurki, orkiszu, pszenicy oraz inne produkty. Zebrani na pielgrzymce rolnicy łamali się chlebem wypieczonym na tradycyjnych, ekologicznych recepturach. Pielgrzymi podzielili się także świadectwami i opowiadali o produkcji ekologicznej.

Rolnictwo ekologiczne stanowi obecnie jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi rolnictwa na świecie, w tym w szczególności w Unii Europejskiej. Ostatnie lata w Polsce charakteryzują się stałą dynamiką wzrostu powierzchni użytkowanej i liczby gospodarstw ekologicznych.

Udział powierzchni ekologicznej w Polsce stanowi blisko 3,4 proc. ogólnej powierzchni gospodarstw rolnych. W kraju istnieje ok. 26 tysięcy gospodarstw ekologicznych. Aby zwykłe gospodarstwo rolne stało się ekologiczne potrzeba ok. 7 lat, by oczyścić ziemię z używanych wcześniej nawozów i środków chemicznych.

Drogi Czytelniku,
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Wersja do druku
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Możesz określić warunki przechowywania cookies na Twoim urządzeniu za pomocą ustawień przeglądarki internetowej.
Administratorem danych osobowych użytkowników Serwisu jest Katolicka Agencja Informacyjna sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (KAI). Dane osobowe przetwarzamy m.in. w celu wykonania umowy pomiędzy KAI a użytkownikiem Serwisu, wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze, a także w celach kontaktowych i marketingowych. Masz prawo dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu, a także prawo do przenoszenia danych. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.