Drukuj Powrót do artykułu

Irlandia: czy będą dopuszczone hostie z genetycznie modyfikowanego ziarna ?

02 września 2008 | 14:18 | rk // maz Ⓒ Ⓟ

Hostie upieczone z genetycznie modyfikowanej pszenicy mogą nie spełniać wymogów prawa kanonicznego – uważa ks. Seán McDonagh, znany irlandzki komentator kwestii dotyczących ekologii i środowiska naturalnego.

Zdaniem kapłana watykańska Kongregacja Nauki Wiary może podejść do kwestii komunikantów wytworzonych z transgenicznego ziarna podobne jak w przypadku bezglutenowych hostii dla tych, którzy cierpią na celiakię. Prawo kościelne w tym przypadku pozwala na użycie hostii z minimalną zawartością glutenu, nie dopuszczając do posługiwania się komunikantami pozbawionymi kompletnie mąki pszennej.

„Dotąd genetycznej modyfikacji poddane zostały kukurydza, soja, olej rzepakowy Canola i ziemniaki. Wiele firm zajmujących się biotechnogią chciałaby genetycznie modyfikować także pszenicę. Jeśli to przejdzie, pojawi się pytanie, czy taka pszenica może być uznawana podczas Eucharystii?” – pisze ks. McDonagh na łamach „Intercom”, pisma wydawanego przez Konferencję Biskupów Irlandii. Ksiądz cytuje przy tym fragment Kodeksu Prawa Kanonicznego o tym, że chleb w Ofierze Eucharystycznej powinien być „czysto pszenny i świeżo upieczony, aby nie było żadnego niebezpieczeństwa zepsucia”(Kan. 924).

Duchowny przypomina, że genetycznie modyfikowana pszenica nie jest zrobiona tylko z samej pszenicy, gdyż, aby ją uodpornić na herbicydy (chemiczne środki ochrony roślin), dodawane jest białko. Zdaniem księdza rodzi to pytanie, czy taka pszenica jest ważna materią dla sprawowania Ofiary i sakramentu Eucharystii. „Jeśli Kongregacji Nauki Wiary, bez względu na argumenty zdrowotne podnoszone ze strony chorych na celiakię, nie uznała hostii bezglutenowych za ważną materię dla Eucharystii z powodu usunięcia z nich białka zboża, jak może usankcjonować genetycznie modyfikowaną pszenicę, w której dodano białko uodparniające na środki chwastobójcze?”– zastanawia się katolicki publicysta.

W 2004 roku z powodu protestów konsumentów amerykański koncern Monsanto zrezygnował z wytwarzania genetycznie zmodyfikowanej pszenicy. Technologia takiej produkcji jest znacznie bardziej skomplikowana niż w przypadku genetycznie zmodyfikowanych odmian kukurydzy i soji.

Drogi Czytelniku,
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Wersja do druku
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Możesz określić warunki przechowywania cookies na Twoim urządzeniu za pomocą ustawień przeglądarki internetowej.
Administratorem danych osobowych użytkowników Serwisu jest Katolicka Agencja Informacyjna sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (KAI). Dane osobowe przetwarzamy m.in. w celu wykonania umowy pomiędzy KAI a użytkownikiem Serwisu, wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze, a także w celach kontaktowych i marketingowych. Masz prawo dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu, a także prawo do przenoszenia danych. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.