Drukuj Powrót do artykułu

Lublin: dominikanie zapraszają na pierogi św. Jacka

16 sierpnia 2012 | 16:35 | mj Ⓒ Ⓟ

Lubelscy dominikanie zapraszają na pierogi św. Jacka. Potrawy kojarzonej z założycielem polskiej prowincji dominikanów będą mogli skosztować w niedzielę 19 sierpnia wszyscy, którzy po obejrzeniu kramów Jarmarku Jagiellońskiego zawędrują przed bazylikę przy ul. Złotej.

Dominikanie już po raz kolejny sprzedawać będą ruskie pierogi, a dochód przeznaczą na trwające remonty bazyliki i klasztoru. W ubiegłych latach udawało się sprzedać po 11-12 tys. pierogów.

O. Grzegorz Kluz, przeor klasztoru lubelskiego wyjaśnia, że św. Jacek jest patronem tych, którzy głodują i są w biedzie, pierogi zaś to pokarm ubogich. Jedna z legend mówi o tym, że kiedy bracia w Krakowie skarżyli się na brak pożywienia, św. Jacek, przeor, wymodlił dla nich posiłek, którzy przynieśli aniołowie. Druga legenda wspomina, że kiedy święty dominikanin wędrował przez tereny dotknięte gradobiciem, natknął się na pole pełne położonych kłosów zboża. Poproszony o interwencję, pomodlił się i zboże powstało, w ten sposób zaradził głodowi. Na pamiątkę tego zdarzenia w dzień św. Jacka święci się kłosy.

Zgodnie z tradycją u lubelskich dominikanów sprzedawane będą pierogi ruskie, choć w czasach św. Jacka jeszcze takiej potrawy nie znano. – Mówi się, że pierogi św. Jacka to pierogi ruskie, bo ewangelizował Ruś, doszedł aż do Kijowa – wyjaśnia o. Kluz. – Ale wtedy nie znano jeszcze ziemniaków, więc pewnie były z kaszą czy innym farszem. Jest nawet taka modlitwa, stare wezwanie: „św. Jacku z pierogami, módl się za nami” – dodaje.

Jarmark Jagielloński odbędzie się w Lublinie już po raz szósty, rozpoczyna się 17 sierpnia. Impreza nawiązuje do jarmarków organizowanych w mieście w XV i XVI wieku, słynnych w tej części Europy.

– Klasztor znajduje się w obrębie Jarmarku, a 17 sierpnia jest święto św. Jacka, przy tej okazji chcemy zatem wyjść z pierogami do mieszkańców, żeby przypomnieć jego postać – mówi przeor. Ponadto jest to okazja do spotkania sympatyków i przyjaciół klasztoru, którzy mogą przyjść, spotkać się, porozmawiać i w klasztornej kuchni polepić pierogi. Po dwóch dniach lepienia pierogów jest już prawie 6 tysięcy, a akcja trwać będzie aż do niedzieli.

Pierogi ruskie sprzedawane będą na gorąco, gotowe do spożycia.

W czasie Jarmarku klasztor udostępnia także przestrzeń dla wydarzeń w ramach imprezy, odbywać się tu będą m.in. warsztaty plecionkarstwa i koncert.

W dzień świętego, 17 sierpnia, dominikanie zapraszają na Msze św. z poświęceniem kłosów. Jako że św. Jacek jest patronem dzieci, na Mszy św. dziecięcej w niedzielę najmłodsi otrzymają specjalne błogosławieństwo.

Drogi Czytelniku,
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Wersja do druku
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Możesz określić warunki przechowywania cookies na Twoim urządzeniu za pomocą ustawień przeglądarki internetowej.
Administratorem danych osobowych użytkowników Serwisu jest Katolicka Agencja Informacyjna sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (KAI). Dane osobowe przetwarzamy m.in. w celu wykonania umowy pomiędzy KAI a użytkownikiem Serwisu, wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze, a także w celach kontaktowych i marketingowych. Masz prawo dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu, a także prawo do przenoszenia danych. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.