Ludźmierz: Święto Bacowskie z poświęceniem stada owiec
24 kwietnia 2016 | 14:31 | jg Ⓒ Ⓟ
Poświęceniem jednego stada owiec zakończyło się Święto Bacowskie w Ludźmierzu, które odbyło się 24 kwietnia. Bacowie i juhasi w darach ofiarnych przynieśli do ołtarza małą owieczkę oraz produkty regionalne.
– Ludzie cenią waszą pracę, cenią wasze produkty. Trafiają one na stoły na całym świecie. Ci, którzy wyjeżdżają z Polski dzielą się nimi w swoich domach. Bo w nich jest miłość i wasza praca, błogosławiona przez Boga. Pamiętajcie, że zawsze przed wypasem musi być modlitwa, spotkanie z Bogiem, dopiero potem praca – mówił ks. Bogusław Filipiak, kustosz sanktuarium Najświętszej Rodziny w Zakopanem i tamtejszy dziekan. To on przewodniczył uroczystej Mszy św. w bazylice ludźmierskiej z okazji Święta Bacowskiego.
W Święcie Bacowskim uczestniczyli bacowie i juhasi z całego Podhala, Spisza i Orawy. Dojechali także Słowacy. Byli przedstawiciele władz wojewódzkich i samorządowych z regionu. Przygrywała kapela regionalna.
Jako dar ołtarza przyniesione były baranek oraz produkty regionalne. Modlitwę wiernych odczytali w strojach regionalnych bacowie i juhasi, w tym Słowacy. Jeden z czytających miał ubraną na plecach skórę baranią.
Podczas nabożeństwa bacowie i juhasi dostali tzw. sajty – szczapy z poświęconego w Wigilię Paschalną ognia do zapalenia pierwszej watry w bacówce, kalendarze z wizerunkiem Matki Boskiej Ludźmierskiej, wodę święconą oraz modlitwę za wstawiennictwem Matki Boskiej Ludźmierskiej, którą ułożył nieżyjący już podhalański poeta Andrzej Florek Skupień.
Na zakończenie Mszy św. w kościele przy ołtarzu polowym został symbolicznie poświęcony kierdel, czyli stado owiec.
Wszystkim za obecność i przyjazd do Ludźmierza podziękował ks. Jerzy Filek, kustosz sanktuarium Matki Boskiej Ludźmierskiej, zaprosił także uczestników Święta Bacowskiego do degustacji potraw
regionalnych, m.in. oscypków i bryndzy. Bacowie i juhasi oraz ich rodziny częstowali się także naturalnym sokiem owocowym przywiezionym przez plantatorów z Łącka koło Nowego Sącza. Degustacja odbyła się w ramach projektu "Smak Karpat" – Dzień Produktu Górskiego. W Domu Pielgrzyma można było zobaczyć także okolicznościową wystawę.
Święto Bacowskie odbywa się zwykle w dzień wspomnienia św. Wojciecha lub w najbliższą niedzielę po tym dniu. Św. Wojciech jest patronem redyku (wypędu owiec na pastwiska górskie) wiosennego, a św. Michał Archanioł – jesiennego.
Święto Bacowskie zorganizowali: Sanktuarium Gaździny Podhala, Związek Podhalan Oddział w Ludźmierzu, Związek Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu oraz Tatrzańsko-Beskidzka Spółdzielnia Producentów „Gazdowie”.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.