Drukuj Powrót do artykułu

3 mln najuboższych Polaków otrzyma konserwy

16 października 2003 | 16:49 | im //per Ⓒ Ⓟ

Ponad 3 miliony najuboższych Polaków do końca roku otrzyma konserwy wyprodukowane z 12,5 tys. ton półtusz wieprzowych, pochodzących z nadwyżek żywności, które przekazała na ten cel Agencja Rynku Rolnego.

Dystrybucją ponad 5 tys. ton konserw zajmuje się Federacja Polskich Banków Żywności. Pierwszy tysiąc ton konserw już trafił do potrzebujących. 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności.

– Według szacunków GUS, aż 10 proc. Polaków nie stać na zakup nawet najbardziej podstawowych artykułów żywnościowych, a 60 proc. żyje na granicy minimum socjalnego – przypomniał Marek Borowski, prezes FPBŻ na konferencji prasowej 16 października w Warszawie. – Z drugiej strony występuje zjawisko marnotrawienia żywności, która ma krótki termin ważności lub jej opakowanie zostało uszkodzone w trakcie produkcji. Trafia ona do utylizacji, choć jest pełnowartościowa – podkreślił.

*Banki żywności na całym świecie*, także w Polsce, zajmują się ratowaniem tej żywności. Pozyskują ją nieodpłatnie, by potem również bez opłaty przekazać charytatywnym organizacjom pozarządowym.

Od 1999 roku pracowano nad możliwością i sposobem wykorzystania rządowych nadwyżek żywności, jednak dopiero w lipcu tego roku Agencja Rynku Rolnego uzyskała odpowiednie regulacje prawne pozwalające na bezpłatne przekazanie nadwyżek na potrzeby najuboższych. Ogłoszono przetarg dla producentów i siedmiu spośród nich przetworzyło głęboko zmrożone półtusze wieprzowe na konserwy. Wartość konserw odpowiada wartości surowego mięsa.

– W ten sposób zapłaciliśmy producentom za ich pracę półtuszami i na całą akcję rząd nie wydał ani złotówki – podkreślił prof. Stanisław Stańko, wiceprezes ARR.

Spośród starających się o funkcję głównego odbiorcy i dystrybutora żywności wybrano Federację Polskich Banków Żywności ze względu na jej dziesięcioletnie doświadczenie w tej pracy i 23 września FPBŻ zawarła umowę z ARR, zgodnie z którą będzie przekazywać gotowe produkty charytatywnym organizacjom pozarządowym. Wcześniej, bo 18 sierpnia br., przedstawiciele Caritas Polska, Federacji Polskich Banków Żywności (FPBŻ), Polskiego Czerwonego Krzyża, Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej, Towarzystwa Pomocy im. Św. Brata Alberta, Stowarzyszenia MONAR i Towarzystwa Przyjaciół Dzieci podpisali porozumienie o współpracy w dystrybuowaniu przetworzonego mięsa.

– *Pierwszy tysiąc ton konserw już trafił do potrzebujących*, rozdajemy je od 25 września, a według naszych danych akcją objętych zostanie ponad 3 miliony najuboższych Polaków – powiedział Marek Borowski. W magazynie warszawskiego banku żywności czeka już kolejne 80 ton konserw. Do końca roku do jadłodajni, noclegowni, domów opieki, świetlic i domów dziecka trafi ponad 5 tys. ton mięsa w puszkach.

Program przekazania nadwyżek żywności dla najuboższych potrwa do końca grudnia. – W przyszłym roku staniemy się członkiem Unii Europejskiej i dlatego będziemy się starać o udział w Europejskim Programie Pomocy Najbardziej Potrzebującym (PEAD) – zapowiedział prezes Stańko odpowiadając na pytanie, czy również w 2004 roku Agencja Rynku Rolnego przekaże nadwyżki żywności na rzecz ubogich. W krajach UE banki żywności od lat otrzymują i dystrybuują nadwyżki.

Z okazji Światowego Dnia Żywności dziś w Galerii BISE przy ul. Dubois 5a w Warszawie zostanie otwarta wystawa pt. „Chleb nasz powszedni”. Gościem będzie Karin Manente z Światowego Programu Żywnościowego (World Food Programme). Także dziś i jutro na terenie Podzamcza przy Skwerze im. I Dywizji Pancernej w godzinach od 12.00 do 17.00 odbywa się wydawanie darmowych posiłków. Akcję w ramach Kampanii Walki z Głodem przygotowały Polski Czerwony Krzyż, Fundacja „Pożywienie darem serca” i Federacja Polskich Banków Żywności.

*Federacja Polskich Banków Żywności* – zrzeszająca 14 banków żywności – od długiego czasu przygotowuje się do programu zagospodarowania nadwyżek unijnych i krajowych. Prowadzi szkolenia, warsztaty, wyjazdy studyjne i konsultacje, z uczestnikami tego programu w Unii Europejskiej oraz potencjalnymi partnerami w Polsce.

*Banki żywności w Polsce*, których jest ok. 30, od 10 lat zajmują się zbieraniem i dystrybucją żywności do organizacji pozarządowych. Tylko w 2002 roku przekazały na rzecz ponad 900 organizacji i instytucji zajmujących się bezpośrednio dożywianiem 3,7 tys. ton produktów spożywczych.

Drogi Czytelniku,
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Wersja do druku
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Możesz określić warunki przechowywania cookies na Twoim urządzeniu za pomocą ustawień przeglądarki internetowej.
Administratorem danych osobowych użytkowników Serwisu jest Katolicka Agencja Informacyjna sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (KAI). Dane osobowe przetwarzamy m.in. w celu wykonania umowy pomiędzy KAI a użytkownikiem Serwisu, wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze, a także w celach kontaktowych i marketingowych. Masz prawo dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu, a także prawo do przenoszenia danych. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.