Opinie

17 stycznia 2022 | 16:33

Stańmy razem i cieszmy się społecznością, którą daje nam Bóg

Bp Andrzej Malicki, superintendent naczelny Kościoła Ewangelicko-Metodystycznego w RP i prezes Polskiej Rady Ekumenicznej zaprasza Polaków do wzięcia udziału w nabożeństwach organizowanych w Tygodniu Powszechnej Modlitwy o Jedność Chrześcijan. W tym roku odbędzie się w dniach 18 – 25 stycznia pod hasłem „Zobaczyliśmy Jego gwiazdę na Wschodzie i przyszliśmy oddać Mu pokłon” (Mt. 2, 2).

12 stycznia 2022 | 14:38

Na Lednicy poprowadzą nas słowa „Na krańce świata”

– 4 czerwca spotykamy się na Lednicy, w tym roku poprowadzą nas słowa „Na krańce świata” – mówi o. Wojciech Prus OP. W komentarzu z cyklu #OpinieKAI duszpasterz dzieła Lednica 2000 wyjaśnia hasło tegorocznego spotkania.

05 stycznia 2022 | 15:00

Bazylianie od 300 lat obecni w Warszawie

Parafia greckokatolicka przy ul. Miodowej gromadzi obecnie dwie grupy wiernych. Naszych miejscowych grekokatolików i od pewnego czasu migrantów z Ukrainy, którzy stanową większość – mówi o. Piotr Kuszka, bazylianin, proboszcz parafii pw. Zaśnięcia Najświętszej Maryi Panny w Warszawie.

29 grudnia 2021 | 15:22

Kościół w Polsce 2021 – najważniejsze wydarzenia

Wiele wydarzeń w polskim Kościele nie mogło się odbyć, ale kilka spektakularnych wydarzeń, na czele z beatyfikacją kard. Stefana Wyszyńskiego i m. Róży Czackiej, miało miejsce – mówi wiceprezes Katolickiej Agencji Informacyjnej Tomasz Królak podsumowując 2021 rok.

29 grudnia 2021 | 14:40

Kościół na świecie 2021 – najważniejsze wydarzenia

Kończy się drugi rok z podstępnym koronawirusem i wynikłą z niego pandemią, które w równym stopniu zdominowały życie świata i Kościoła – mówi Krzysztof Tomasik, kierownik działu zagranicznego KAI, podsumowując najważniejsze wydarzenia z życia Kościoła w 2021 roku.

29 grudnia 2021 | 14:07

Stolica Apostolska 2021 – najważniejsze wydarzenia

Rok 2021 obfitował w papieskie pielgrzymki, pomimo znaków niepokoju jak pandemia i stan zdrowia Ojca Świętego – mówi o. Stanisław Tasiemski OP, wiceprezes Katolickiej Agencji Informacyjnej i tłumacz tekstów papieskich, podsumowując aktywność Ojca Świętego i Stolicy Apostolskiej w mijającym roku.

24 grudnia 2021 | 10:01

Do świata, który tęskni za pokojem przychodzi Książe Pokoju

W ten trudny czas pandemii, do świata, który tęskni za pokojem przychodzi Książe Pokoju – mówi w komentarzu z cyklu #OpinieKAI o. Stanisław Tasiemski OP. Ten Oczekiwany przychodzi, żeby przynieść nie to, co jest darem tego świata – zdrowie, bogactwo. On przychodzi, aby przynieść przede wszystkim samego Siebie, żeby przynieść nam zbawienie, nadzieję, która wykracza […]

23 grudnia 2021 | 14:41

Boże Narodzenie to także święta człowieczeństwa

– Boże Narodzenie to czas radości z tego, że Bóg stał się człowiekiem i pojawił się wśród nas. Warto pamiętać o tym, że święta te rozpoczynają również zbawienie człowieka. To święto człowieczeństwa – Bóg dowartościował człowieka, upodabniając się do niego, przyjmując jego postać i cechy – stwierdza ks. prof. Witold Kawecki z UKSW, w komentarzu dla KAI.

18 grudnia 2021 | 11:14

Proszę Was wszystkich, módlcie się za Białoruś!

– Szczególnie w Boże Narodzenie chcemy być w swoich domach otoczeni rodzinną atmosferą. Niestety nie każdy z przebywających w Polsce Białorusinów będzie miał taką okazję – mówi w komentarzu z cyklu #OpinieKAI ks. Wiaczesław Barok. Duszpasterz Białorusinów w Warszawie zaprasza na wspólną wigilijną wieczerzę i Pasterkę. Apeluje też o modlitewną pamięć: Proszę Was wszystkich, módlcie […]

15 grudnia 2021 | 15:02

O co chodzi w zaostrzeniu kar w prawie kościelnym?

– Kościelna władza karania jest w sposób naturalny wpisana w posługę pasterską tych, którzy są przełożonymi w Kościele – mówi w kontekście obowiązujących od środy, a dokonanych przez Stolicę Apostolską zmian w kościelnym prawie o. dr hab. Dariusz Borek, prof. ucz., dziekan Wydziału Prawa Kanonicznego Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego.

1 2 3 314
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Możesz określić warunki przechowywania cookies na Twoim urządzeniu za pomocą ustawień przeglądarki internetowej.
Administratorem danych osobowych użytkowników Serwisu jest Katolicka Agencja Informacyjna sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (KAI). Dane osobowe przetwarzamy m.in. w celu wykonania umowy pomiędzy KAI a użytkownikiem Serwisu, wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze, a także w celach kontaktowych i marketingowych. Masz prawo dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu, a także prawo do przenoszenia danych. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.