Ostatnia Wieczerza coraz bardziej obfita
29 marca 2010 | 13:41 | pb (KAI/AFP) / maz Ⓒ Ⓟ
Ostatnia Wieczerza, jaką spożył Jezus Chrystus ze swymi uczniami była na przestrzeni wieków przedstawiana przez malarzy z coraz większą ilością jedzenia na stole.
Do takiego wniosku doszli Brian Wansink, profesor marketingu i ekonomii stosowanej Uniwersytetu Cornell w Nowym York, i jego brat Craig, duchowny prezbiteriański. Przeanalizowali oni 52 najsłynniejsze obrazy z lat 1000-2000, przedstawiające Ostatnią Wieczerzę.
Z pomocą technik komputerowych stwierdzili oni, że w ciągu tysiąclecia wielkość talerzy znajdujących się przed Jezusem i Apostołami w stosunku do średniej wielkości postaci wzrosła na obrazach aż o 65,6 proc. Główny półmisek powiększył się o 69,2 proc., zaś kawałek chleba o 23,1 proc.
Daniem głównym najczęściej była ryba (18 proc., zwłaszcza węgorz), baranek (14 proc.) albo wieprzowina (7 proc.).
Według Briana Wansinka, sztuka odzwierciedlała rozwój rolnictwa w ciągu minionych 10 wieków, olbrzymi wzrost produkcji żywności, jej dostępności i jakości oraz możliwości nabywczych ludzi. Większe porcje jedzenia na większych talerzach zachęcały też ludzi do większej konsumpcji. – Ponieważ sztuka naśladuje życie, zmiany te są widoczne na obrazach przedstawiających najbardziej znaną kolację w historii – podkreśla amerykański naukowiec.
Studium braci Wansink zostało opublikowane w brytyjskim piśmie „The International Journal of Obesity”, poświęconym otyłości.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.