Podhale: „wielkanocna kosołecka”, czyli tradycyjna podhalańska święconka
15 kwietnia 2017 | 23:59 | jg | Zakopane Ⓒ Ⓟ
Ręczne zdobione jajka, baranki z masła i inne regionalne przysmaki można było znaleźć w święconkach, które przygotowali górale na Skalnym Podhalu. W kilku parafiach, m.in. w Dzianiszu i Białym Dunajcu zorganizowano w Wielką Sobotę konkursy na „wielkanocną kosołeckę”.
– Kiedyś nasze prababki i babki potrafiły wykonać z masła piękne wielkanocne baranki. Dzięki konkursom wiele starszych kobiet przypomniało sobie tę umiejętność i przekazało swoim córkom i wnukom – mówi KAI dr Stanisława Trebunia-Staszel, etnograf z Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Na konkurs organizowany przez parafię w Białym Dunajcu i Gminny Ośrodek Kultury zgłosiło się kilkadziesiąt najmłodszych górali. Jury pod przewodnictwem dr Staszel miało wiele pracy. Dodatkowym punktem dla każdego uczestniczka był strój góralski.
– Bardzo mnie cieszy to podtrzymywanie tradycji; dzieci będą wiedziały, co znajduje się w tradycyjnym święconym podhalańskim. Nie będzie pomyłek i nie trafią tam np. żadne króliczki i zajączki czekoladowe – podkreśla dr Staszel. Konkurs na „wielkanocną kosołeckę” w Białym Dunajcu odbywa się już od 20 lat.
Konkurs na „wielkanocną kosołeckę” odbył się też w parafii w Dzianiszu niedaleko Zakopanego. Z kolei w parafii w Poroninie atrakcją podczas święcenia pokarmów był kierdel (stado) owiec.
Czas świąteczny na Podhalu przebiega w niesprzyjających warunkach atmosferycznych. Jest zaledwie kilka stopni powyżej zera i wieje silny wiatr.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.