Drukuj Powrót do artykułu

„Podpłomyk kamedulski” i zupa „Parzybroda” znakiem rozpoznawczym Pustelni Złotego Lasu

28 września 2012 | 14:21 | apis Ⓒ Ⓟ

"Podpłomyk kamedulski" i zupę "Parzybrodę" zaprezentowała Pustelnia Złotego Lasu członkom Świętokrzyskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, którzy przebywali 27 września z wizytą studyjną w Rytwianach. W najbliższą niedzielę 30 września wystawią oni swoje produkty podczas zorganizowanego w Pustelni kiermaszu naturalnych produktów leczniczych i zdrowotnych "Leśna Apteka".

Dyrektor Pustelni Złotego Lasu ks. Wiesław Kowalewski zaprezentował niektóre produkty żywnościowe, jakie przed wiekami produkowali mieszkający w Rytwianach kameduli. Najpopularniejsze z nich, zgłoszone do dziedzictwa kulinarnego regionu świętokrzyskiego to "Podpłomyk kamedulski" i zupa "Parzybroda".

W rozmowie z KAI ks. Kowalewski podkreślił, że kameduli sami produkowali własną żywność, na którą zazwyczaj składały się potrawy mączne, potrawy z mleka, ryby oraz warzywa wyhodowane w ich ogrodach.

– Jednym z najprostszych produktów kamedulskich był podpłomyk wykonany z mąki rozmieszanej w wodzie z dodatkiem sody i przypraw. Ciasto mogło być także rozrobione na kwaśnym mleku. I takie placuszki ani słodkie, ani kwaśne, były spożywane z miodem, powidłami, jako danie. Służyły także jako pieczywo do ryby – wyjaśniał ks. Kowalewski.

– Do nas pomysły kamedulskich potraw trafiły za pośrednictwem, zmarłego przed kilkoma miesiącami dr. Jana Koralewskiego, który spędził u kamedułów w Krakowie kilka lat nowicjatu. Podpowiedział nam kilka przepisów kamedulskich, m.in. podpłomyk i warzywną zupę "Parzybrodę", która dla zakonników była jednocześnie pierwszym i drugim daniem. Tych potraw jest więcej, ale te dwie są naszym znakiem rozpoznawczym wśród członków Świętokrzyskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego – podkreślił ksiądz dyrektor.

Świętokrzyska Sieć Dziedzictwo Kulinarne, która obecnie zrzesza 62 członków, to część Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, która promuje produkcję i spożycie regionalnej żywności, pomagając jednocześnie w rozwoju drobnych przedsiębiorstw i turystyki w danej okolicy. Województwo świętokrzyskie przystąpiło do tej organizacji 1 lutego 2010 r. Żywność, sygnowana oznaczeniem " Świętokrzyskie Dziedzictwo Kulinarne", jest wytwarzana z troską o środowisko naturalne.

Pokamedulski, XVII-wieczny zespół klasztorny Pustelnia Złotego Lasu jest otwartym dla wszystkich miejscem wewnętrznego wyciszenia oraz duchowego i fizycznego odpoczynku. Służy, jako ośrodek rekolekcyjno-formacyjny, realizujący ideę "Salus per Silentium" ("Zdrowie przez Ciszę"). Bardzo często i chętnie przybywają tu księża z całego kraju na rekolekcje indywidualne i rekolekcje w ciszy.

Pielgrzymom i turystom Pustelnia Złotego Lasu umożliwia m.in. zwiedzanie barokowego kościoła i galerii kamedulskiej oraz zapoznanie się z europejskim szlakiem kamedulskim. Kościół pw. Zwiastowania Najświętszej Maryi Panny w Rytwianach został poświęcony 27 września 1637 r. Klasztory kamedułów wyrosły na bazie Reguły św. Benedykta, założyciela zakonu benedyktyńskiego.

Drogi Czytelniku,
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Wersja do druku
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Możesz określić warunki przechowywania cookies na Twoim urządzeniu za pomocą ustawień przeglądarki internetowej.
Administratorem danych osobowych użytkowników Serwisu jest Katolicka Agencja Informacyjna sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (KAI). Dane osobowe przetwarzamy m.in. w celu wykonania umowy pomiędzy KAI a użytkownikiem Serwisu, wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze, a także w celach kontaktowych i marketingowych. Masz prawo dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu, a także prawo do przenoszenia danych. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.