Drukuj Powrót do artykułu

Rytwiany: do Watykanu” wyruszył „Karpiowóz”

17 grudnia 2014 | 19:42 | apis Ⓒ Ⓟ

W ramach akcji „Polskie ryby jadą do Watykanu” wyruszył 17 grudnia br. z Rytwian do Rzymu specjalny pojazd do przewozu ryb – „Karpiowóz”. Znajdują się w nim karpie odłowione w świętokrzyskich stawach oraz śledzie i dorsze będące darem rybaków bałtyckich. Po przyrządzeniu przez polskich kucharzy znajdą się one m.in. na papieskim stole.

Akcja „Polskie ryby jadą do Watykanu” została zainicjowana przez lokalne grupy rybackie w regionie świętokrzyskim. Polskich karpi skosztował m.in. papież Benedykt XVI.

– Specjalnie przygotowanym samochodem o nazwie „Karpiowóz” wyposażonym w odpowiedni sprzęt do transportu ryb, wyrusza dwieście kilogramów żywego karpia oraz dar rybaków bałtyckich – dorsze i śledzie. Razem z rybami jada nasi kucharze, którzy będą je przyrządzać – tłumaczy Wacław Szczoczarz, hodowca karpia z Rytwian.

Przed wysłaniem rybnego ładunku, na rytwiańskich stawach odbyła się niecodzienna inscenizacja odłowu i transportu karpia metodą, jakiej używano przed wiekami. Tradycja hodowli karpia obecna jest w Polsce od setek lat. Stawy umiejscowione były najczęściej w pobliżu klasztorów lub zamków, do których przewożono ryby w specjalnych beczkach i na odpowiednich wozach.

– Chcemy pokazać jak taki odłów i transport odbywał się przed wiekami, dlatego na naszych stawach zagościli rybacy w dawnych strojach, a po ryby specjalnym wozem przyjechał mnich – opowiada Wacław Szczoczarz.

Współcześnie karp najczęściej kojarzony jest z Wigilią Bożego Narodzenia, gdzie jest on jednym z głównych dań przyrządzanych na wiele sposobów.

– Obecnie spożycie karpia w Polsce to około 19 tys. ton rocznie. Jednak najwięcej ryb sprzedajemy właśnie w okresie przedświątecznym. Ich przewóz do punktów sprzedaży odbywa się w specjalnych samochodach, aby zapewnić optymalne warunki transportu. Tegoroczny karp jest w doskonałej kondycji i powinien smakować oraz znaleźć uznanie konsumentów – zachęca hodowca.

Polski karp jest hodowany w warunkach naturalnych, karmiony naturalną karmą. Dorasta przez minimum trzy lata zanim trafi na stół. Dlatego, zdaniem hodowców, zachowuje swój niepowtarzalny smak.

Drogi Czytelniku,
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Wersja do druku
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Możesz określić warunki przechowywania cookies na Twoim urządzeniu za pomocą ustawień przeglądarki internetowej.
Administratorem danych osobowych użytkowników Serwisu jest Katolicka Agencja Informacyjna sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (KAI). Dane osobowe przetwarzamy m.in. w celu wykonania umowy pomiędzy KAI a użytkownikiem Serwisu, wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze, a także w celach kontaktowych i marketingowych. Masz prawo dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu, a także prawo do przenoszenia danych. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.