Drukuj Powrót do artykułu

„Smak Karmelu” – cykl spotkań u sióstr karmelitanek bosych

16 stycznia 2022 | 16:43 | jg | Zakopane Ⓒ Ⓟ

Sample Fot. remehernandez / Cathopic

„Smak Karmelu” – to cykl spotkań formacyjnych, które do czerwca 2022 r. odbywają się u sióstr karmelitanek bosych w Zakopanem. Prowadzi je karmelita bosy o. Marcin Fizia. Zakopiański Karmel działa od ponad 70 lat.

Obecna przeorysza s. Joanna Paula zwraca uwagę, że potrzeba stworzenia spotkań formacyjnych przy podhalańskim klasztorze sióstr karmelitek bosych była ogromna. – Mamy od lat grupę przyjaciół klasztoru, którzy szukają wyciszenia, oddania się modlitwie. Trzeba też odróżnić życie religijne od życia duchowego. Należy ciągle dążyć do przemiany. Uważam, że duchowość karmelitańska jest właśnie na dzisiejsze czasy – podkreśla s. Joanna Paula.

Spotkania prowadzi o. Marcin Fizia, karmelita bosy z Czernej, odpowiedzialny w zakonie za duszpasterstwo powołaniowe. – Pokazujemy modlitwę jako relację przyjaźni z Bogiem, który nas kocha. Mówiła o tym św. Teresa i św. Jan od Krzyża. Modlitwie sprzyjają warunki zewnętrzne – czas, miejsce i postawa ciała oraz warunki wewnętrzne – pokora, wyrzeczenie i miłość bliźniego, żeby wymienić tylko kilka podstawowych – podkreśla o. Fizia.

Każde spotkanie formacyjne „Smak Karmelu” zaczyna się od Mszy św. w kaplicy sióstr karmelitanek bosych przy ul. Kościelnej 8 w Zakopanem, potem jest konferencja i modlitwa karmelitańska. Najbliższe odbędzie się 23 lutego, kolejne zaplanowano na 16 marca, 6 kwietnia, 11 maja i ostatnie na 8 czerwca.

Oprócz spotkań stacjonarnych uczestnicy „Smaku Karmelu” mogą też liczyć na specjalne maile w ramach formacji karmelitańskiej, które można otrzymywać po zapisaniu się poprzez wysłanie wiadomości na adres: smakkarmelu@gmail.com. Powstaje też specjalna aplikacja.

– Spotkania „Smak Karmelu” odbywały się w różnych częściach naszego kraju, po których ich uczestnicy cały czas mają z nami kontakt. Pamiętam głos pewnej kobiety, która stwierdziła, że nasze rozważania i pytania są coraz bardziej szczegółowe. Cieszyłem się z tego stwierdzenia, bo ono pokazuje, że formacja przynosi efekty. Rozważania może wcale nie były bardziej wymagające, one po prostu dotykały jeszcze bardziej serca poszczególnych osób – dodaje o. Fizia.

Organizacja spotkań „Smak Karmelu” zbiega się z ważnymi decyzjami sióstr karmelitanek w Zakopanem. – Nasza wspólnota, po wieloletnim rozeznaniu, chciałaby się podjąć wielkiego projektu – budowy nowego klasztoru. Prosząc o pomoc św. Józefa znalazłyśmy ziemię w pięknej wsi Stróża koło Dobrej i tam pragniemy kontynuować nasze powołanie. Rozpoczęłyśmy zbiórkę funduszy, a naszym pierwszym celem jest zakup ziemi w Stróży – mówi s. Joanna Paula.

Wszelkie dodatkowe informacje o działalności sióstr karmelitanek bosych w Zakopanem, a także staraniach zakonu o nowy klasztor można znaleźć na specjalnej stronie internetowej, pod adresem: https://www.karmel-stroza.pl/.

Drogi Czytelniku,
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Wersja do druku
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Możesz określić warunki przechowywania cookies na Twoim urządzeniu za pomocą ustawień przeglądarki internetowej.
Administratorem danych osobowych użytkowników Serwisu jest Katolicka Agencja Informacyjna sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (KAI). Dane osobowe przetwarzamy m.in. w celu wykonania umowy pomiędzy KAI a użytkownikiem Serwisu, wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze, a także w celach kontaktowych i marketingowych. Masz prawo dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu, a także prawo do przenoszenia danych. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.