Stanowisko Akcji Katolickiej wobec integracji

14 kwietnia 2003 | 16:00 | bł //mr Ⓒ Ⓟ

Zarząd Krajowy Instytutu Akcji Katolickiej wystosował stanowisko wobec warunków integracji Polski z Unią Europejską. Publikujemy treść dokumentu.

*Stanowisko Zarządu Krajowego Instytutu Akcji Katolickiej wobec warunków integracji Polski z Unią Europejską*
Wkrótce staniemy jako Polacy wobec konieczności podjęcia historycznej decyzji, czy zgadzamy się na wejście Polski do struktur Unii Europejskiej. Biskupi polscy napisali przed rokiem (21.03.2002 r.): „Kościół wspiera działania jednoczące, które respektują fundamentalne prawa człowieka służące integralnemu rozwojowi osoby ludzkiej i promują dobro wspólne w wymiarze narodowym i państwowym”. Dla nas, polskich katolików świeckich, integracja europejska oznacza możliwość wniesienia do Europy własnego wkładu kulturowego i ładu moralnego. Tocząca się debata o kształcie Europy przesądzi też o przyszłości Polski, stąd też niniejszym wyrażana jest nasza troska. Widzimy i świadomi jesteśmy narastania w wielu krajach niebezpiecznych tendencji kulturowych zagrażających chrześcijańskim fundamentom europejskiej tożsamości.
Uważamy za niezbędne zagwarantowanie suwerenności ustawodawstwa krajowego państw członkowskich UE w dziedzinie moralności, kultury i dziedzictwa narodowego.
Ojciec Święty Jan Paweł II, w lutym br., zaapelował o uwzględnienie w traktacie UE odniesienia do chrześcijańskich korzeni kontynentu (16.02.2003 r.). Papież często w swoich wypowiedziach podkreśla, że Europa powinna się jednoczyć nie tylko gospodarczo, ale nade wszystko wokół wartości, które decydowały o jej tożsamości na przestrzeni dwóch tysięcy lat. Jan Paweł II z całą mocą stwierdził, że nieuwzględnienie tego dziedzictwa, tej spuścizny wieków, grozi jednoczącej się Europie podwójnym niebezpieczeństwem: „ideologiczną laicyzacją, a z drugiej strony sekciarskim integryzmem”
(16.02.2003 r.). „Jeżeli Europa zbudowana zostanie tylko na wartościach materialnych, stracą na tym nie tylko chrześcijanie” przestrzegł przewodniczący Komisji Europejskiej, Romano Prodi. Zaznaczył, że „należy ocalić duszę Europy (…) chrześcijaństwo zaś należy do samej natury Europy”.
Wyrażamy swoje zaniepokojenie z powodu braku odniesienia do wartości religijnych w projekcie Konstytucji Unii Europejskiej. Jest to jawna dyskryminacja wierzących.
Dlatego:
1.Domagamy się uwzględnienia w Konstytucji Unii Europejskiej wartości religijnych, w tym przede wszystkim „Invocatio Dei”. Oczekujemy również zagwarantowania w przyszłym projekcie prawnego statusu Kościołów z uwzględnieniem ich obecności w życiu publicznym.
2. Domagamy się od Rządu RP, aby w umowie akcesyjnej Polski z Unią Europejską, w dołączonej deklaracji, zawarł następujące żądania:
. ochronę życia ludzkiego od poczęcia do naturalnej śmierci,
. ochronę małżeństwa rozumianego jako trwałego związku mężczyzny i kobiety,
. ochronę rodziny, jako podstawowej komórki społecznej,
. zabezpieczenie praw rodziców do decydowania o wychowaniu swoich dzieci.
3. Domagamy się przy tym, aby dołączony aneks gwarantował poszanowanie i nienaruszalność prawa polskiego w tym zakresie.

Nie akceptujemy Europy, w której nie ma miejsca dla Boga, w której nie jest zagwarantowane życie ludzkie od poczęcia do naturalnej śmierci, w której brak jest prawa do obecności wiary, religii i Kościoła w życiu publicznym, gdzie rodzina i małżeństwo, rozumiane jako trwały związek mężczyzny i kobiety, nie będzie ustawowo chronione.

Takiej koncepcji Europy nie możemy poprzeć.

Wzywamy Rząd Polski do zdecydowanej postawy i ustalenia takich prawnych warunków w dokumencie traktatowym, aby człowiek wierzący podczas aktu wyboru w referendum akcesyjnym nie miał dylematu natury moralnej i nie stawał w sprzeczności z własnym sumieniem.
Jako chrześcijanie wiemy, że nasze losy pozostaną w rękach Boga. Zawierzając przyszłość Bożej Opatrzności prosimy równocześnie o pokój dla Polski i świata, o ład moralny w procesie budowania jedności Europy na trwałym fundamencie chrześcijańskiego dziedzictwa i z poszanowaniem braterskiego współistnienia różnych narodów, idei i kultur.

Zarząd Krajowego Instytutu Akcji Katolickiej
Warszawa, dnia 12 kwietnia 2003 r.