Drukuj Powrót do artykułu

Św. Maksymilian zostanie patronem Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie

01 listopada 2017 | 09:25 | jms | Kraków Ⓒ Ⓟ

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie ponad pół wieku czekał na swojego patrona. 16 listopada zostanie nim św. Maksymilian Maria Kolbe. 14 listopada w Bazylice Franciszkanów, przy której pracował św. o. Kolbe będzie Eucharystia pod przewodnictwem abp. Marka Jędraszewskiego.

Mszę św. poprzedzi procesja z Rynku Głównego, w której ze sztandarami iść będą przedstawiciele szkół im. św. Maksymiliana z całej Polski oraz krakowskich szkół, przedstawiciele Cechu Rzemiosł Spożywczych Miasta Krakowa i Bractwo Kurkowe. Dwa dni później, w czwartek 16 listopada, druga część uroczystości odbędzie się na terenie szkoły przy ul. Miechowity 6.

O godz. 11.00 prezydent miasta wręczy dyrektorowi placówki akt nadania imienia szkole, a młodzież w specjalnym programie artystycznym przybliży postać świętego franciszkanina. Wtedy po raz pierwszy zostaną wręczone nagrody „Człowiek na Maxa” w kategoriach „Uczeń na Maxa”, „Nauczyciel na Maxa”, „Pracodawca na Maxa” i „Rodzic na Maxa”.

W ramach przygotowań młodzieży do nadania imienia ich szkole franciszkanin o. Łukasz Góra wygłaszał dla nich specjalne prelekcje, podczas których przybliżał uczniom postać św. Maksymiliana. Młodzież z kolei gościła w klasztorze przy Franciszkańskiej, w którym mieszkał św. Maksymilian. Również StartupNaMaxa i Towarzystwo Biznesowe prowadziło dla nich dwudniową konferencję o św. Maksymilianie jako przedsiębiorcy.

-Na wiosnę planujemy pielgrzymkę do byłego niemieckiego obozu Auschwitz i do Centrum św. Maksymiliana w Harmężach. Nasi uczniowie będą brali również udział w projekcie „Kuchnia klasztorna”, gdzie będą mieli możliwość gotowania i poznania tajników kuchni franciszkańskiej – zapowiada Marcin Bauerek, nauczyciel religii w tej szkole.

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego funkcjonuje na krakowskim rynku edukacyjnym już od ponad 50 lat. W skład zespołu wchodzą: Technikum Przemysłu Spożywczego, Zasadnicza Szkoła Zawodowa i Technikum Uzupełniające dla Dorosłych. W trakcie nauki uczniowie odbywają praktyki i zdobywają doświadczenie zawodowe w renomowanych firmach w Krakowie i jego okolicach. Szkoła współpracuje z najlepszymi zakładami gastronomicznymi, cukierniami, piekarniami i masarniami oraz organizuje zagraniczne staże i praktyki zawodowe.

Drogi Czytelniku,
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Wersja do druku
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Możesz określić warunki przechowywania cookies na Twoim urządzeniu za pomocą ustawień przeglądarki internetowej.
Administratorem danych osobowych użytkowników Serwisu jest Katolicka Agencja Informacyjna sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (KAI). Dane osobowe przetwarzamy m.in. w celu wykonania umowy pomiędzy KAI a użytkownikiem Serwisu, wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze, a także w celach kontaktowych i marketingowych. Masz prawo dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu, a także prawo do przenoszenia danych. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.