Drukuj Powrót do artykułu

Świętokrzyskie karpie na papieskim stole

19 grudnia 2016 | 11:23 | apis / wer Ⓒ Ⓟ

Sample Fot. pixabay.com

Świętokrzyskie karpie, a także szczupaki, jesiotry oraz śledzie i dorsze wyjechały specjalnym pojazdem do przewozu ryb – „Karpiowozem” do Watykanu.

Trafią one w Wigilię Bożego Narodzenia na świąteczne stoły: papieża Franciszka, noclegowni dla osób bezdomnych i wielu instytucji watykańskich. Organizatorem akcji już czwarty rok z rzędu jest ogólnopolskie Towarzystwo Przyjaciół Ryb „Pan Karp”. Specjalnie przygotowanym samochodem o nazwie „Karpiowóz” wyposażonym w odpowiedni sprzęt do transportu ryb, przewożone jest ok. 300 kilogramów karpi, szczupaków, jesiotrów oraz będących darem rybaków bałtyckich – dorszy i śledzi. Razem z rybami pojechali kucharze, którzy będą je przyrządzać na miejscu. Przyjazd transportu do Rzymu spodziewany jest we wtorek.

Na stole Ojca Świętego Franciszka oraz wielu instytucji i urzędów watykańskich znajdą się dania z ryb pod różną postacią, m.in. karpie: smażone, wędzone, w galarecie, itp.

Wacław Szczoczarz, wiceprezes Towarzystwa Przyjaciół Ryb „Pan Karp” i zarazem właściciel Gospodarstwa Rybackiego „Rytwiany” poinformował KAI, że dary polskich rybaków wysłane do Watykanu będą rozdysponowane, decyzją papieża Franciszka, przez przedstawicieli instytucji Jałmużnika Papieskiego, także wśród osób bezdomnych, którzy otoczeni są opieką w watykańskiej noclegowni pod nazwą „Dar Miłosierdzia”.

– Wielu spośród bezdomnych korzystających z noclegowni, to osoby pochodzące z Europy Środkowo-Wschodniej, stąd rybna kolacja wigilijna będzie dla nich czymś szczególnie wyjątkowym. Nasza akcja, która organizowana jest od czterech lat cieszy się dużym uznaniem wśród odbiorców naszych ryb, ale też i wśród uczestniczących w niej rybaków – poinformował wiceprezes prezes Wacław Szczoczarz.

Według szacunkowych analiz, w Polsce wyhodowano w 2016 roku ok. 19 tys. ton karpi handlowych. Polskie karpie hodowane są w warunkach naturalnych, karmione naturalną karmą. Dorastają przez minimum trzy lata zanim trafią na stół. Dlatego, zdaniem hodowców, zachowują swój niepowtarzalny smak.

– W bieżącym roku 48 gospodarstw rybackich, w tym moje gospodarstwo w Rytwianach, uzyskało certyfikat Kodeksu Dobrej Praktyki Rybackiej, gwarantujący dobrostan ryb podczas całego procesu hodowlanego i ich najwyższą jakość. Kodeks ten został wpisany na ministerialną listę kodeksów – poinformował hodowca karpia Wacław Szczoczarz.

 

Drogi Czytelniku,
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Wersja do druku
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Możesz określić warunki przechowywania cookies na Twoim urządzeniu za pomocą ustawień przeglądarki internetowej.
Administratorem danych osobowych użytkowników Serwisu jest Katolicka Agencja Informacyjna sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (KAI). Dane osobowe przetwarzamy m.in. w celu wykonania umowy pomiędzy KAI a użytkownikiem Serwisu, wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze, a także w celach kontaktowych i marketingowych. Masz prawo dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu, a także prawo do przenoszenia danych. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.