Drukuj Powrót do artykułu

„Szabat szalom” i kuchnia żydowska podczas Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków

20 kwietnia 2023 | 07:00 | dziar | Kielce Ⓒ Ⓟ

Sample Fot. ks. Paweł Kłys

Pokaz szabatowy wykonany przez aktorów Teatru Żydowskiego z Warszawy, prezentacja chałupy żydowskiego krawca i stoiska z kuchnią żydowską będą atrakcją tegorocznego Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków w Parku Etnograficznym w Tokarni. Wydarzenie potrwa od 30 kwietnia do 1 maja.

Rozpocznie je Msza św. o godz. 11 w skansenowskim kościółku z Rogowa.

W festiwalu kulinarnym swój udział zadeklarowało ponad 100 wystawców.

– Przyjadą do nas regionalni producenci żywności z wytwarzanymi tradycyjnie przysmakami, będą gospodarstwa agroturystyczne oraz Koła Gospodyń Wiejskich z gorącymi daniami pochodzącymi z naszych regionalnych kuchni. W tym roku będzie można spróbować tradycyjnych potraw żydowskich. W kiermaszu wezmą udział rękodzielnicy ludowi – zapowiada Beata Ryń, kierownik Działu Promocji i Marketingu instytucji.

Wyjątkowym przedsięwzięciem ma być prezentacja pn. „Szabat szalom w Tokarni”. Grupa aktorów związanych z Teatrem Żydowskim w Warszawie zaprezentuje wieczerzę szabatową, a reżyserująca widowisko Etel Szyc poprowadzi modlitwy, naukę pieśni szabatowych, opowie o znaczeniu szabatu w judaizmie wg koncepcji żydowskiego filozofa Abrahama Y. Heschela. Przewidziano także degustację potraw szabatowych i stoiska z kuchnią żydowską. Zainteresowani będą mogli poznać jeden z obiektów skansenu – Chałupę żydowskiego krawca z Szydłowa, z izbą przygotowaną do szabatu. Chałupa wzbogaciła się o żydowski sklepik, zaaranżowany w komorze.

Przewidziano także wypiek podpłomyków w chałupie ze Złotnik oraz warsztaty pt. „Strawa, potrawa i biesiada” – wiejskie tradycje kulinarne.

Ponadto na scenie wystąpią zespoły i kapele ludowe, m.in. Bolechowiczanie, Kowalanki, Zespół Pieśni i Tańca Piekoszowianie, Zespół Pieśni i Tańca Małogoszcz, Kapela Korbanów, Kapela od Połańca, Kapela Świętokrzyska, Zespół Domaszowianie, Adam Kocerba z trójrzędową harmonią polską, Kapela Działoszacy, Zespół Jaworzanki, Zespół Pieśni i Tańca Wierna Rzeka, Old Marinners.

Świętokrzyskiemu Festiwalowi Smaków towarzyszyć będą konkursy: kulinarny „Majówkowy przysmak” oraz na „Najpiękniejsze stoisko Festiwalu”.

Drogi Czytelniku,
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Wersja do druku
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Możesz określić warunki przechowywania cookies na Twoim urządzeniu za pomocą ustawień przeglądarki internetowej.
Administratorem danych osobowych użytkowników Serwisu jest Katolicka Agencja Informacyjna sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (KAI). Dane osobowe przetwarzamy m.in. w celu wykonania umowy pomiędzy KAI a użytkownikiem Serwisu, wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze, a także w celach kontaktowych i marketingowych. Masz prawo dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu, a także prawo do przenoszenia danych. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.