Drukuj Powrót do artykułu

Tokarnia: „Szabat szalom” i kuchnia żydowska wydarzeniem podczas Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków

30 kwietnia 2023 | 22:43 | dziar | Tolarnia Ⓒ Ⓟ

Setki turystów zgromadził pokaz szabatowy wykonany przez aktorów Teatru Żydowskiego z Warszawy, a także prezentacja chałupy żydowskiego krawca i stoiska z kuchnią żydowską, które były dodatkowymi wydarzeniami podczas tegorocznego Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków w Parku Etnograficznym w Tokarni.

Festiwal rozpoczęła Msza św. w skansenowskim kościółku z Rogowa, którą celebrował ks. Jacek-Dąbek, proboszcz w Wolicy-Tokarni. W homilii zwrócił uwagę m.in. na fakt rozpoczynania wielu uroczystości środowisk wiejskich od modlitwy i Mszy św. Mówił także o szacunku rolników dla pracy i jej produktów.

W festiwalu kulinarnym wzięło udział rekordowe ponad 150 wystawców.

Swoje wyroby prezentowali regionalni producenci żywności z wytwarzanymi tradycyjnie przysmakami, gospodarstwa agroturystyczne oraz Koła Gospodyń Wiejskich z gorącymi daniami pochodzącymi z regionalnych kuchni.

Wyjątkowym przedsięwzięciem okazała się prezentacja pn. „Szabat szalom w Tokarni”. Grupa aktorów związanych z Teatrem Żydowskim w Warszawie zaprezentowała wieczerzę szabatową, a reżyserująca widowisko Etel Szyc poprowadziła opowieść o szabacie oraz modlitwy i naukę pieśni szabatowych. Mówiła m.in. o znaczeniu szabatu w judaizmie wg koncepcji żydowskiego filozofa Abrahama Y. Heschela. Nie zabrakło humoru żydowskiego, a kilkadziesiąt osób miało okazję zasiąść do szabatowego stołu i zatańczyć żydowskie tańce.
Wzięciem cieszyły się stoiska z kuchnią żydowską, z czulentem, pipkami, cymesem i żydowskimi słodkościami.

Zainteresowani mogli także bliżej poznać specyfikę jednego z obiektów skansenu – Chałupę żydowskiego krawca z Szydłowa, z izbą przygotowaną do szabatu. Chałupa wzbogaciła się o żydowski sklepik, zaaranżowany w komorze. Były warsztaty wycinanki żydowskiej i okolicznościowa pieczątka „Szabat szalom w Tokarni”.
Odbył się także wypiek podpłomyków w chałupie ze Złotnik oraz warsztaty pt. „Strawa, potrawa i biesiada” – wiejskie tradycje kulinarne.

Na głównej scenie wystąpiły zespoły i kapele ludowe, m.in. Bolechowiczanie, Kowalanki, Zespół Pieśni i Tańca Piekoszowianie, Zespół Pieśni i Tańca Małogoszcz, Kapela Korbanów, Kapela od Połańca, Kapela Świętokrzyska, Zespół Domaszowianie, Adam Kocerba z trójrzędową harmonią polską, Kapela Działoszacy, Zespół Jaworzanki, Zespół Pieśni i Tańca Wierna Rzeka, Old Marinners.

Drogi Czytelniku,
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Wersja do druku
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Możesz określić warunki przechowywania cookies na Twoim urządzeniu za pomocą ustawień przeglądarki internetowej.
Administratorem danych osobowych użytkowników Serwisu jest Katolicka Agencja Informacyjna sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (KAI). Dane osobowe przetwarzamy m.in. w celu wykonania umowy pomiędzy KAI a użytkownikiem Serwisu, wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze, a także w celach kontaktowych i marketingowych. Masz prawo dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu, a także prawo do przenoszenia danych. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.