195 ton żywności na Wielkanoc
30 marca 2004 | 15:32 | bł//im Ⓒ Ⓟ
Aż 195 ton artykułów spożywczych zgromadziły Banki Żywności w ramach akcji „Wielkanocna Zbiórka Żywności”.
Zbiórkę przeprowadziło 16 banków żywności. Jedzenie zbierane było na terenie 212 miast i miejscowości, w blisko 1000 placówkach handlowych, a także na terenie 135 szkół. W akcję zaangażowanych było ok. 12 tys. wolontariuszy.
Zebrana w wyniku przeprowadzonej akcji żywność zostanie przekazana na rzecz podopiecznych organizacji oraz instytucji społecznych współpracujących z Bankami Żywności, m.in. Caritas Polska i Towarzystwo Pomocy św. Brata Alberta.
Banki Żywności są organizacjami pozarządowymi typu „non-profit”, których celem jest ograniczanie dwóch problemów społecznych: marnotrawstwa żywności oraz ubóstwa i niedożywienia. Swoje cele realizują poprzez zagospodarowywanie nadwyżek żywności, pozyskiwanie artykułów spożywczych w ilościach hurtowych oraz przekazywanie ich organizacjom działającym na polu pomocy społecznej. Jedzenie pochodzące ze zbiórek stanowi średnio 10 proc. darów rozdawanych przez Banki Żywności w ciągu roku. W 2003 roku Banki Żywności przekazały blisko 10 tys. ton jedzenia na rzecz organizacji i instytucji społecznych w całym kraju.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.