Drukuj Powrót do artykułu

XXIV Wigilii dla Bezdomnych i Potrzebujących w formie konwoju z żywnością

15 grudnia 2020 | 13:13 | luk | Kraków Ⓒ Ⓟ

Sample Fot. pixabay.com

Z powodu pandemii nie jest możliwe przeprowadzanie Wigilii dla Osób Bezdomnych i Potrzebujących w tradycyjnej formie na Rynku Głównym w Krakowie. Dlatego też w tym roku jej organizatorzy specjalnym konwojem samochodowym rozwiozą wigilijne potrawy do potrzebujących.

Jan Kościuszko, pomysłodawca wydarzenia, które od lat gromadzi w okresie przedświątecznym bezdomnych i ubogich na krakowskim rynku, przyznaje, że choć ze względów obostrzeń sanitarnych nie było możliwe zorganizowania Wigilii dla Osób Bezdomnych i Potrzebujących w dotychczasowej formie, to jednak jest ona w tym roku niezwykle potrzebna.
– Dlatego też nie mogliśmy się poddać. Wymyśliliśmy więc rozwiązanie, by wigilijne potrawy trafiły do bezdomnych i ubogich w bezpieczny sposób. Będzie to konwój samochodowy, który rozwiezie kilkadziesiąt tysięcy porcji dań wigilijnych do miejsc, w których oni na co dzień przebywają – informuje.

Lista tych lokalizacji została przygotowana w ścisłej współpracy z Fundacją Brata Alberta i Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej – organizacjami, które doskonale znają trudności, z jakimi mierzą się osoby bezdomne i potrzebujące.

– Wśród potraw, które otrzymają potrzebujący znalazły się m.in. karp, pierogi, kasza z gulaszem czy grzybami, bigos świąteczny, bardzo dobrej jakości kiełbasa oraz słodycze. Wszystko będzie hermetyczne zapakowane – wymienia Kościuszko.

Konwój XXIV Wigilii dla Bezdomnych i Potrzebujących wyruszy 20 grudnia o godzinie 9.00 z Rynku Głównego w Krakowie wyruszy do noclegowni i instytucji wspierających osoby potrzebujące. Przekaże im świąteczne paczki pełne artykułów spożywczych i gotowych posiłków, które będzie można zjeść na miejscu, ale też odgrzać w późniejszym czasie.

Podczas ubiegłorocznej edycji Wigilii dla Osób Bezdomnych i Potrzebujących w Krakowie wydano ponad 50 tysięcy porcji wigilijnych potraw. Organizatorem Wigilii jest „Grupa Kościuszko M2B” oraz restauracje „Sławkowska 1” i „W Starej Kuchni”.

Jan Kościuszko to znany krakowski restaurator, twórca i założyciel sieci restauracji „Chłopskie Jadło”, następnie sieci „Polskie Jadło”. Jest pomysłodawcą i organizatorem mającej miejsce na krakowskim Rynku już od ponad dwudziestu lat Wigilii dla Potrzebujących. Za swoją działalność charytatywną został odznaczony przez Prezydenta RP Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Drogi Czytelniku,
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Wersja do druku
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Możesz określić warunki przechowywania cookies na Twoim urządzeniu za pomocą ustawień przeglądarki internetowej.
Administratorem danych osobowych użytkowników Serwisu jest Katolicka Agencja Informacyjna sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (KAI). Dane osobowe przetwarzamy m.in. w celu wykonania umowy pomiędzy KAI a użytkownikiem Serwisu, wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze, a także w celach kontaktowych i marketingowych. Masz prawo dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu, a także prawo do przenoszenia danych. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.